FYSIOTHERAPIE BIJ ARTROSE

Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Artrose werd lange tijd beschouwd als een onvermijdelijk gevolg van ouder worden dat alleen verholpen kon worden door een operatie. Een nieuwe kijk op artrose leert echter dat er effectieve niet operatieve behandelmogelijkheden zijn. Deze interventies staan centraal tijdens dit online congres over fysiotherapie bij artrose.

Onderwerpen

Diagnose artrose

Behandelen volgens het stepped care principe

E-health: oefenen op afstand

Artrose en comorbiditeit

Voeding en artrose

Opereren en revalideren

Sport en artrose

Type scholing

Online congres (on demand)
Je kunt alle presentaties terugkijken

Kosten

€180 (vrijgesteld van BTW)

Accreditatie

5 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie
Certificaat na afronding

ONDERWERPEN & SPREKERS

Wilfred Peter

Wilfred is fysiotherapeut en werkzaam op de reumarevalidatie bij Reade. Hij combineert zijn werk bij Reade met die van onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden. Hierdoor kan zijn klinische ervaring gecombineerd worden met ervaringen in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van reumatologie.

Mariëtte de Rooij

Mariëtte is fysiotherapeut bij Reade en deed onderzoek naar het effect van oefentherapie bij knieartrose en ernstige comorbiditeit. 60-85% van de artrose patiënten heeft namelijk comorbiditeit, zoals hartproblematiek, diabetes of obesitas. In veel gevallen beïnvloedt de aanwezige comorbiditeit de fysiotherapeutische mogelijkheden. In haar les wordt advies gegeven over hoe oefentherapie aangepast kan worden aan de comorbiditeit.

Corelien Kloek

Bij patiënten met ‘milde’ klachten kan e-health een mooie aanvulling zijn op de behandeling. Fysiotherapeut Corelien Kloek ontwikkelde samen met haar onderzoeksgroep van het UMCU e-exercise module voor patiënten met artrose. Tijdens haar presentatie legt zij uit hoe je patiënten het beste kunt begeleiden in dit online programma.

Wendy Walrabenstein

Het is bekend dat obesitas een rol speelt bij het ontstaan en beloop van artrose. Diëtiste Wendy Walrabenstein legt uit welke onderliggende mechanismen bij de gevolgen van obesitas een rol kunnen spelen en welke invloed voeding daarbij heeft.

 

Dirk-Jan Hofstee

Er worden jaarlijks heel wat nieuwe heupen en knieën gezet. Soms ook bij patiënten die het (nog) niet nodig hadden. Tijdens deze presentatie gaan we kritisch in op de vraag wanneer opereren en wanneer is het verstandiger om eerst conservatief te behandelen? En als er geopereerd moet worden, hoe ziet zo’n ingreep er dan uit? Orthopedisch chirurg Dirk-Jan Hofstee van de Noord West Ziekenhuisgroep uit Alkmaar vertelt je wanneer hij de patiënt graag zou willen zien.

Frank Backx

Gedoseerd bewegen bij artrose is goed, maar geldt dat ook voor intensief sporten? Of veroorzaakt sport juist gewrichtsslijtage zoals we bij sommige jonge voetballers zien? Hoogleraar sportgeneeskunde Frank Backx geeft antwoord op de vraag of intensief sporten en artrose samen gaan. Ook gaat hij in op een artrose behandeling die met name bij jonge (sportende) patiënten soelaas kan bieden gericht op het herstellen van kraakbeen.

Jurgen Damen

Jurgen is als huisarts aangesloten bij het Erasmus MC. Hij geeft een inleiding over de diagnose artrose. De pathofysiologie, de klinische en radiologische diagnose en de bijbehorende risicofactoren. Wat is de rol van het metabool systeem en wat zijn mogelijke voorspellers voor het beloop. Kortom wat is artrose nu eigenlijk?