Sportende kinderen

Kinderen groeien. Bij de een gaat dat geleidelijk, anderen schieten rond hun puberteit ineens razendsnel de lucht in. Tijdens zo’n groeispurt is het lichaam van een kind extra gevoelig voor blessures. Zeker als zij veel sporten! Dit online congres gaat over sportende kinderen en groei gerelateerde blessures.

Onderwerpen

Groei en (top)sport

Werpelleboog en turnpols

Hielpijn en andere voetklachten

Pijnlijke knieën

Heup- en bekkenproblemen bij jonge sporters

Omgaan met ouders van sportende kinderen

Type scholing

Online congres (on demand)
Je kunt alle presentaties terugkijken

Kosten

€150,- ex BTW

Accreditatie

5 punten (algemeen, sport en kinderfysiotherapie)
Kwaliteitshuis Fysiotherapie
Certificaat na afronding

ONDERWERPEN & SPREKERS

Groei en (top)sport

Tijdens de groeispurt groeien de botten sneller dan de pezen en spieren. Dit maakt het lichaam van een tiener gevoelig voor blessures. Zeker als zij veel sporten. Hoe bepaal je welke belasting je oplegt aan sportende kinderen? Wat kun je preventief doen, bijvoorbeeld door middel van krachttraining? We vragen het aan Karin Thijs, sportarts bij de KNVB.

Karin Thijs, sportarts bij de KNVB.

Heup- en bekkenproblemen bij jonge sporters

Welke heup- en bekkenproblemen zien we bij jonge sporters? Orthopeed Rintje Agricola vertelt je alles over  de invloed van sporten tijdens de skeletale groei. In detail wordt gepresenteerd hoe de vorm van de heup zich aanpast ten gevolge van een hoge belasting op groeiend bot. En wat zijn de consequenties hiervan? Hij geeft antwoord op de vraag: Is sporten op jonge leeftijd gezond of ongezond voor de heup?

Orthopeed Rintje Agricola

Heilpijn en andere voetklachten

Als kinderen klagen over pijn rond de hiel die tijdens het sporten erger wordt dan is de kans groot dat hij of zij last heeft van Morbus Sever (apophysitis calcanei). Tijdens deze les verdiepen we ons in de symptomen, het stellen van de diagnose en de behandeling van deze blessure die vaak ontstaat in het begin van de groeispurt. Ook gaan we in op andere voetklachten bij opgroeiende kinderen zoals tarsale coalitie, pijn op het os naviculare (bv M. Kohler), en pijn ter hoogte van de metatarsalia (bv M. Freiburg).

Jolanda de Poorter, orthopedisch chirurg Bergman

Pijnlijke Knieën 

Sportende kinderen met pijnlijke knieën? Grote kans dat het gaat om een overbelastingsblessure zoals Osgood Schlatter of M. Sinding Larson Johansson. Hoewel de pijnlocatie een beetje verschilt lijken de twee aandoeningen veel op elkaar en kunnen ze ook samen voorkomen. Hoe wordt de diagnose gesteld en welke behandelmogelijkheden zijn er? Bij welke sporten kun je dit verwachten en hoe moet het kind zijn sportactiviteit aanpassen om terugkerende klachten te voorkomen. Ook andere problemen als patellofemorale klachten en osteochondritis dissecans worden besproken.

Henk van der Hoeven, orthopeed Bergman

Werpelleboog en turnpols

Tijdens deze les staan we stil bij een aantal elleboog- en polsblessures. Zoals de litte legeau elbow (werpelleboog): een overbelastingblessure die vooral gezien wordt bij kinderen die een werpsport beoefenen. Of de ziekte van Panner: een kraakbeenaandoening die in 40% van de gevallen leidt tot einde carrière bij jonge topsporters. Ook kijken we naar de behandelmogelijkheden van polsklachten bij jonge sporters, zoals de gymnast wrist (turnpols).

Denise Eygendaal, Afdelingshoofd Orthopedie en Sportgeneeskunde ErasmusMC

Omgaan met ouders van sportende kinderen

Bij de behandeling van kinderen met een blessure heb je als therapeut vaak ook te maken met de ouders en/of begeleiders van het kind. Van overbezorgde moeders tot ongeduldige vaders die eisen dat hun kind weer hersteld is voordat de competitie begint! Sportarts Tom Teulingkx en wetenschapsjournalist Marc Geenen schreven een boek over alles wat ouders van sportende kinderen moeten weten.

Sportarts Tom Teulingkx en wetenschapsjournalist Marc Geenen