Vrouw en sport

De anatomie en fysiologie van een vrouwenlichaam verschilt van dat van een mannenlichaam, dat is algemeen bekend. Maar heeft dit verschil ook consequenties voor de blessuregevoeligheid? En wat is de invloed van (over)training, voeding en zwangerschap op sportprestaties? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het congres vrouw en sport.

Programma

09.00 uur Registratie met koffie en thee
09.45 uur Opening dagvoorzitter
10.00 uur Battle of the sexes
11.00 uur Pauze
11.15 uur RED-S
12.15 uur Lunch
13.00 uur Sporten tijdens zwangerschap
14.00 uur Pauze
14.15 uur Patellofemorale klachten bij jonge sportsters
15.15 uur Pauze
15.30 uur VKB blessures bij puber-voetbalsters
16.30 uur Einde programma

Datum

Vrijdag 13 oktober 2023

Locatie

KNVB Campus
Woudenbergseweg 56 in Zeist

Kosten

€250,- ex BTW

Accreditatie

5 punten (algemeen en sport)
Certificaat van deelname

ONDERWERPEN & SPREKERS

Battle of the sexes

In welke sporten zijn vrouwen beter dan mannen (en andersom)? Een lastige vraag die van verschillende factoren afhankelijk is. Tijdens deze les kijken we naar een aantal fysieke verschillen in het voetbal tussen mannen en vrouwen (senioren) of tussen jongens en meisjes (junioren) of beiden. En dan specifiek de vraag welke fysieke verschillen beïnvloeden het verschil in prestatie. En wat zijn de consequenties voor beleid t.a.v. .training/herstel, blessures, preventie etc.

Belle van Meer, sportarts bij de KNVB en in het st Antinius Ziekenhuis

RED-S: Relatief energie tekort bij sportende vrouwen

Wie kent ze niet: de net iets te fanatieke sportster, die te lang doorgaat ondanks blessures. Of de net wat te zware sportster, waardoor prestatie beïnvloed lijkt te worden. Of de te lichte sportster, die extreem gefocust is op een zo laag mogelijk vetpercentage. Wat doe je wanneer je het vermoeden hebt dat gezond en goed sporten doorslaat en er mogelijk wat anders gaat spelen zoals bijvoorbeeld een eetstoornis? Welke blessures zie je vooral en hoe ga je het gesprek aan over gevoelige onderwerpen? Waar ligt je verantwoordelijkheid en hoe kan je die nemen? Hoe kan je iemand voorlichting geven over de gevolgen van een energietekort? Wanneer is er sprake van relatief energietekort en hoe kan dit het lichaam beïnvloeden? In deze lezing komen al deze topics aan bod.

Annemarie van Bellegem is kinderarts sociale pediatrie in het Amsterdam UMC, expert op het gebied van eetstoornissen.

Sport tijdens de zwangerschap

Sporten is gezond, ook als je zwanger bent. Wel is de ene sport meer geschikt dan de ander en zijn sommige oefeningen en bewegingen te belastend. Daarnaast kunnen de zwangerschapshormonen zorgen voor bekkeninstabiliteit. Hoe ga je om met dit soort ‘zwangerschapskwalen’? En wat is de invloed van de menstruatie op de prestatie, hoe werken die vrouwelijke hormonen? Een presentatie vol praktische adviezen over sporten in relatie tot de menstruatie en sporten tijdens en na de zwangerschap.

Floor Sijbrandij is sportgynaecoloog in opleiding en mede oprichter van het netwerk Sport&Gyn.

Patellofemorale klachten 

Vrouwen hebben een grotere hoek tussen het bovenbeen en het onderbeen. Dit resulteert in een scheve drukverdeling waardoor de kans op slijtage van het kraakbeen en de meniscus groter is dan bij mannen. Ook kan de sporing van de knieschijf (patella) veranderen omdat de bovenbeenspieren vanuit een scheve hoek aan de knieschijf trekken. Risico’s hiervan variëren van irritatie achter de knieschijf (patellafemoraal pijn syndroom) tot het uit de kom schieten van de knieschijf (patella dislocatie). Hoe kunnen we deze klachten proberen te voorkomen en welke behandeling verkleint de kans op recidief letsel?

Martin Ophey is sportfysiotherapeut en betrokken geweest bij de richtlijn AKP/PFP. Daarnaast is hij PhD kandidaat op PF pijn bij het AmsterdamUMC, afdeling orthopedie en sportgeneeskunde.

VKB blessures bij puber-voetbalsters

Meisjes hebben een vier tot acht keer hogere kans op kruisbandletsel dan jongens. Een op de vier vrouwen scheurt haar kruisband opnieuw (vaak de andere kant). Omdat steeds meer meisjes op voetbal gaan wordt dit over tien jaar een gigantisch probleem, voorspellen artsen en medische wetenschappers. Gelukkig blijkt uit onderzoek ook dat we een hoop van deze letsel kunnen voorkomen. Hoe? Door vroeg te beginnen met een goed preventieprogramma. Daar ligt een belangrijke rol voor de fysiotherapeut.

Anne Benjaminse sportwetenschapper bij de Universiteit Groningen gespecialiseerd in motorisch leren bij preventie van VKB blessures.