Selecteer een pagina

Vrouw en sport

De anatomie en fysiologie van een vrouwenlichaam verschilt van dat van een mannenlichaam, dat is algemeen bekend. Maar heeft dit verschil ook consequenties voor de blessuregevoeligheid? En wat is de invloed van (over)training, voeding en zwangerschap op sportprestaties? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het congres vrouw en sport.

Programma

09.00 uur Registratie met inlooplunch
09.45 uur Opening dagvoorzitter
10.00 uur Battle of the sexes
11.00 uur Pauze
11.15 uur RED-S
12.15 uur Lunch
13.00 uur Sporten tijdens zwangerschap
14.00 uur Pauze
14:15 uur Patellofemorale klachten bij jonge sportsters
15:15 uur Pauze
15:30 uur VKB blessures bij puber-voetbalsters
16:30 uur Einde programma

Datum

Vrijdag 13 oktober 2023

Locatie

KNVB Campus
Woudenbergseweg 56 in Zeist

Kosten

€250,- ex BTW

Accreditatie

5 punten (algemeen en sport)

ONDERWERPEN & SPREKERS

Battle of the sexes (m/v verschillen)

In welke sporten zijn vrouwen beter dan mannen (en andersom)? Een lastige vraag die van verschillende factoren afhankelijk is. Tijdens deze les kijken we naar een aantal fysieke verschillen tussen vrouwen en mannen die het verschil in sportprestaties kunnen beïnvloeden zoals lichaamsbouw, kracht, uithoudingsvermogen, pijngrens en hartslag. We sluiten af met een kennisquiz waarin de belangrijkste m/v verschillen op het gebied van sport worden verklaard. Doe je mee?

RED-S: Relatief energie tekort bij sportende vrouwen

Bij sportende vrouwen is het belangrijk om rekening te houden met RED-S: Relative Energy Deficiency in Sport. Een relatief energietekort verstoort namelijk vele aspecten van het lichamelijk functioneren die voor gezondheid en prestatie belangrijk zijn zoals het uitblijven van menstruatie, botontkalking en stressfracturen. Naast de duidelijke schade aan het lichaam, kan dit ook het einde van een (top)sportcarrière betekenen. Na deze les herken je de symptomen van RED-S en weet je welke (preventieve) adviezen je kunt geven aan sportende vrouwen om een relatief energietekort te voorkomen en te behandelen.

Sport tijdens de zwangerschap

Sporten is gezond, ook als je zwanger bent. Wel is de ene sport meer geschikt dan de ander en zijn sommige oefeningen en bewegingen te belastend. Daarnaast kunnen de zwangerschapshormonen zorgen voor bekkeninstabiliteit. Hoe ga je om met dit soort ‘zwangerschapskwalen’? En wat is de invloed van de menstruatie op de prestatie, hoe werken die vrouwelijke hormonen? Een presentatie vol praktische adviezen over sporten in relatie tot de menstruatie en sporten tijdens en na de zwangerschap.

Floor Sijbrandij is sportgynaecoloog in opleiding en mede oprichter van het netwerk Sport&Gyn.

Patellofemorale klachten bij sportende meiden 

Vrouwen hebben een grotere hoek tussen het bovenbeen en het onderbeen. Dit resulteert in een scheve drukverdeling waardoor de kans op slijtage van het kraakbeen en de meniscus groter is dan bij mannen. Ook kan de sporing van de knieschijf (patella) veranderen omdat de bovenbeenspieren vanuit een scheve hoek aan de knieschijf trekken. Risico’s hiervan variëren van irritatie achter de knieschijf (patellafemoraal pijn syndroom) tot het uit de kom schieten van de knieschijf (patella dislocatie). Hoe kunnen we deze klachten proberen te voorkomen en welke behandeling verkleint de kans op recidief letsel?

Martin Ophey is sportfysiotherapeut en betrokken geweest bij de richtlijn AKP/PFP. Daarnaast is hij PhD kandidaat op PF pijn bij het AmsterdamUMC, afdeling orthopedie en sportgeneeskunde.

VKB blessures bij puber-voetbalsters

Meisjes hebben een vier tot acht keer hogere kans op kruisbandletsel dan jongens. Een op de vier vrouwen scheurt haar kruisband opnieuw (vaak de andere kant). Omdat steeds meer meisjes op voetbal gaan wordt dit over tien jaar een gigantisch probleem, voorspellen artsen en medische wetenschappers. Gelukkig blijkt uit onderzoek ook dat we een hoop van deze letsel kunnen voorkomen. Hoe? Door vroeg te beginnen met een goed preventieprogramma. Daar ligt een belangrijke rol voor de fysiotherapeut.

Anne Benjaminse sportwetenschapper bij de Universiteit Groningen gespecialiseerd in motorisch leren bij preventie van VKB blessures.