BIG5 peesblessures

Het concept van de BIG5 is inmiddels bekend. Vijf topexperts bespreken de vijf meest voorkomende blessures binnen een bepaald vakgebied. Dit keer staan peesblessures centraal. Aan de hand van complexe casuistiek wordt uitgelegd hoe je deze hardnekkige blessures het beste kunt herkennen en behandelen.

Programma

12.00 uur Registratie en inlooplunch

12.30 uur Fasciopathie plantaris 

13.30 uur Achillespeesruptuur (download de nieuwe richtlijn)

14.30 uur Pauze

14.40 uur Elleboog en pols

15.40 uur Knie 

16.40 uur Pauze

17.00 uur Acuut hamstring peesletsel

18.00 uur Einde programma

Datum

Vrijdag 31 mei 2024

Locatie

Eenhoorn Meeting Center
Amersfoort

Kosten

€295 (vrijgesteld van BTW)

Accreditatie

5 punten: KNGF en Keurmerk
Registers: algemeen en sport

ONDERWERPEN & SPREKERS

Fasciopathie plantaris

Fasciopathie plantaris is een vervelende overbelastingsblessure waar 1 op de 10 mensen last van krijgt gedurende zijn of haar leven. Bij sporters komt het vooral voor bij hardlopers, omdat de peesplaat zorgt voor steun van de voetboog en schokabsorptie. Waar moet je op letten bij het stellen van de diagnose? Welke symptomen wijzen op een Fasciopathie plantaris? En hoe kun je de patiënt vervolgens het beste van zijn klachten afhelpen?

Fred Hartgens, sportarts en hoogleraar klinische sportgeneeskunde in het UMC Utrecht

Achillespeesruptuur

Revalidatie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van een achillespeesruptuur. Revalidatie kan plaatsvinden na zowel een initiële operatieve als conservatieve behandeling. De manier hoe de revalidatie als behandeling kan worden ingezet kan divers zijn. Gedacht wordt dat krachtoefeningen en gebalanceerde opbouw van de belasting van de kuitspieren tot een beter functioneel herstel van de achillespees leiden, maar te agressieve oefentherapie in de eerste fase van de behandeling kan leiden tot ongewenste elongatie van de achillespees.

In de recent gepubliceerde multidisciplinaire Nederlandse richtlijn ‘achillespeesruptuur’ worden op basis van wetenschappelijke literatuur aanbevelingen gedaan over de diagnostiek, initiële behandeling en revalidatie van de totale achillespeesruptuur. Elementen van de revalidatie die worden besproken zijn de mate van belasting, bescherming, hakverhoging en oefentherapie. Tijdens de presentatie zal hierop dieper worden ingegaan.

Robert-Jan de Vos, Sportarts en Universitair Hoofddocent Erasmus MC met specialisme peesblessures

Elleboog en pols

Tijdens de presentatie staan we stil bij een aantal elleboog- en polsblessures. Zoals de ‘little league  elbow ‘ (werpelleboog): een overbelastingblessure die vooral gezien wordt bij kinderen die een werpsport beoefenen. Of een OCD (osteochondritis dissecan): een kraakbeenaandoening die in 40% van de gevallen leidt tot einde carrière bij jonge topsporters. Ook kijken we naar de behandelmogelijkheden van polsklachten bij jonge sporters, zoals de gymnast wrist (turnpols).

Denise Eygendaal, Hoogleraar orthopedie Erasmus MC en dé specialist op het gebied van elleboog en pols

Knie

Patellapeesklachten komen veel voor bij sporten met sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal. Zonder de juiste begeleiding en behandeling kunnen patiënten er heel lang last van houden. Aan de hand van de nieuwe richtlijn gaan we in op de diagnostiek en behandeling van patellapeesklachten.   

Hans Zwerver, Sportarts en bijzonder hooglereaar Sport- en Beweeggeneeskunde (UMCG)

Acuut hamstring peesletsel

Dit type blessures zien we vaak terug bij jong-volwassen sporters die veel plotselinge, explosieve bewegingen maken. Snelle sprints, abrupte stops en veranderingen in richting kunnen het risico op acuut hamstring peesletsel verhogen. Wij bespreken de anatomie, oorzaken en symptomen, waarna we ingaan op de diagnosemethoden, behandelingsopties en het belang van vroegtijdige interventie.

Hans Tol, Sportarts en hoogleraar Sportgeneeskunde bij Amsterdam UMC

Dagvoorzitter

Daniël Buth, fysiotherapeut en praktijkeigenaar van FysioNieuwland.