padelblessures

Padel: dé sport van de 21e eeuw die de wereld verovert! Een laagdrempelige sport die elementen van tennis en squash combineert. Daarom weten steeds meer mensen de padelbaan te vinden. Met als gevolg dat ook het aantal blessures toeneemt. Tijdens deze cursus behandelen we de meest voorkomende blessures, gaan we in op diagnostiek, behandeling en preventie. Na afloop van de cursus kunnen de liefhebbers naar Premier Padel om de toppers in actie te zien! Ga je mee?

Programma

12.30 uur Registratie en inlooplunch

13.00 uur Tennis (padel)elleboog

14.15 uur Pauze

14.30 uur Acute spierblessures

15.45 uur Pauze

16.00 uur Knieblessures

17.15 uur Einde cursusprogramma

17.30 uur Start wedstrijden Premier Padel

Datum

10 september 2024

Locatie

Premier Padel 
Ahoy Rotterdam

Kosten

€275 p.p. zonder ticket padel
€295 p.p. met ticket padel

Accreditatie

4 punten: KNGF en Keurmerk
Registers: algemeen en sport

ONDERWERPEN & SPREKERS

Tennis (padel)elleboog

Laterale epicondylitis is niet alleen in de tennis een veel voorkomende blessure, maar is ook de hoogst scorende binnen de padelsport. Uit onderzoek (J. Dahmen et al) blijkt dat de elleboog de meest voorkomende locatie is voor blessures bij padelsport en dat de pees in de meeste gevallen het aangedane weefsel is. Hoe zat het ook alweer met deze blessure en wat maakt de return-to-play bij een padelspeler anders dan bij een tennisspeler?

Acute spierblessures

De afmetingen van de padelbaan en het gebruik van de muren maken dat er specifieke bewegingen van het lichaam gevraagd worden: hoog tempo, zijwaartse bewegingen, snelle richtingsveranderingen en explosieve bewegingen richting het net. Dit vraagt veel van spieren, pezen en ligamenten. De extra druk van een wedstrijd vraagt soms dat een speler nét dat beetje extra geeft, wat soms nét teveel is voor het lichaam. Wat zijn de meest voorkomende acute spierblessures? Hoe ontstaan ze precies? Hoe kunnen we ze behandelen en in de toekomst voorkomen?

Knieblessures

Het snelle wenden, keren en springen maakt padel een risico voor knieblessures. Patellapeestendinopathie, maar ook meniscusletsel en schade aan het mediale collaterale ligament kom je regelmatig tegen in de praktijk. Hoe maak je ook al weer het onderscheid in testen van de verschillende weefsels? En wat is de juiste behandelstrategie?