Sportende kinderen: 2e editie

Tijdens onze nieuwe editie van het congres over sportende kinderen staan overbelastingblessures centraal. Natuurlijk speelt de groei een belangrijke rol bij het ontstaan bij deze blessures, maar we kijken tijdens dit congres ook naar andere oorzaken zoals de motorische ontwikkeling van het kind, de sportbelasting en preventie in de vorm van krachttraining.

Programma

12.00 uur Registratie en inlooplunch

12.30 uur Groei gerelateerde blessures

13.15 uur Jeugd en de sportende knie

14.00 uur Pauze

14.30 uur Brede motorische ontwikkeling bij kinderen: nut en noodzaak?

15.30 uur Pauze

16.00 uur (Over)belasting en krachtraining op jonge leeftijd

17.00 uur Discussie en vragen

18.00 uur Einde programma

Datum

Vrijdag 8 maart 2024

Locatie

Prodentfabriek
Oude Fabrieksstraat 20 Amersfoort

Kosten

€295 (vrijgesteld van BTW)

Accreditatie

5 punten: KNGF en Keurmerk
Registers: algemeen, sport en kind
5 extra punten voor online content

ONDERWERPEN

Groei gerelateerde blessures

Welke invloed heeft de groei(spurt) op het ontstaan van blessures? Waar moet je extra alert op zijn bij kinderen in de groei die veel sporten? Welke blessures komen het meeste voor in deze periode? En hoe kun je groei gerelateerde blessures het beste behandelen?

Brede motorische ontwikkeling bij kinderen: nut of noodzaak?

Welke invloed heeft de motorische ontwikkeling van het kind op overbelastingblessures? Is het risico op blessures groter bij kinderen die zich vroeg specialiseren in één sport? Hoe belangrijk is een brede motorische ontwikkeling in het kader van blessurepreventie en sportprestaties? Deze vragen gaan we voorleggen aan een panel van sportartsen, sportfysiotherapeuten en trainers. Ook de zaal mag zijn mening geven.

Sportbelasting en krachtraining

Teveel trainen en/of te zwaar trainen geeft een grote kans op blessures. Maar waar ligt dan dat kantelpunt? Een belangrijke vraag, zeker bij kinderen die fanatiek zijn en het liefst elke dag willen sporten. Tijdens deze presentatie kijken we naar het belang van belasting en belastbaarheid waarbij onderwerpen als trainingsdruk, excessieve trainingsopbouw, te weinig rust en krachttraining aan bod komen.

SPREKERS

Roy Schaaij

Kinderfysiotherapeut 

Stijn Geraets

Orthopedisch chirurg

Frank Loeffen

Sportarts

Extra online content

Naast het ticket voor het congres krijg je als deelnemer ook toegang tot de 1e editie van sportende kinderen. Dit online congres staat, na aanmelding, voor je klaar in onze online leeromgeving en levert je 5 extra accreditatiepunten op.